duminică, 7 septembrie 2008

Romania 0 - 3 Lituania

Sambata, 6 Septembrie, Cluj, stadionul din Gruia.
Romania debuteaza in campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 2010. Un meci anuntat de unii facil, iar de altii dificil. Un meci in care se stia ca vor lipsi Mutu si Chivu.
In nici un caz insa, nimeni nu se astepta la ce avea sa urmeze.

Pe teren Contra, Daniel Niculae, Radu Stefan si cateodata Dica se bateau pentru premiul de cel mai prost jucator de pe teren. Meciul a inceput haotic, fara vreo idee clara de joc, fara vreo anume tactica, ideea era sa atacam. Cum atacam nu conta. Cel putin pentru antrenor. 

Desi toata lumea se astepta la o Lituanie super-defensiva care sa incerce sa muste pe contraatac, lucrurile nu au stat chiar asa. Nu s-au aparat cu fundul in poarta ci cu o linie defensiva sus, si un mijloc mereu mobil si supraaglomerat, alternand cu pressing din cand in cand.  Dezastrul era anuntat inca din primele 15-20 minute cand un jucator scapa de Radu Stefan si rateaza de putin executia. Mai tarziu un alt jucator lituanian il pune in evidenta pe Lobont al carui nume a fost scandat minute bune dupa interventie.
Romania ce a facut in tot acest timp? Nu a tras nici un sut pe poarta, nu a avut nici o faza periculoasa de atac. Peste jumate din atac era desfasurat pe banda dreapta acolo unde, in premiera, Contra juca extrema. Si juca prost intrucat nici o centrare nu a fost de calitate. Aceeasi situatie si la corner. 
Pe partea cealalta era Daniel Niculae care pierdea orice minge. Fie ca facea preluarea prea larga, fie ca se baga sa dribleze aiurea 3 oameni el pierdea mingea. 
Radoi s-a plictisit sa tot respinga mingi si a incercat si in atac ceva dar nu i-a mers. A scos un fault doua mai pe langa careu. Unul dintre ele, executat de Dica, in bara. De altfel si cea mai periculoasa ocazie a echipei. 

Cu trecea timpului Piturca a reactionat. Prost. L-a bagat pe Marius Niculae si l-a scos pe Radu Stefan apoi l-a inlocuit pe accidentatul Marica cu Bratu. In primul rand, Bratu nu avea ce sa caute in acest joc. Bratu este jucator de contraatac, de viteza care are nevoie de spatiu. Nu avea ce sa caute intr-o defensiva aglomerata si printre multi alti oameni de atac ai Romaniei. Trebuia inlocuit Daniel Niculae cu Marius, Cocis sau Dica cu Costin Lazar(in loc de Radoi) si cam atat. 

Degeaba a bagat atatia 'atacanti' ca mai mult se incurcau intre ei.

Jocul nu a mers deloc. Toate golurile primite au fost euro-goluri. Executii superbe. Daca eram de partea Lituaniei ma declaram enorm de fericit dupa acel meci.


Un joc rusinos care a mai avut o problema. Dintr-un motiv superb si anume, "asa se face pe marile stadioane", inainte de meci gazonul a fost udat. Insa noi, romani tampiti ce suntem, nu l-am stropit usor, l-am inundat aproape! Nenumarate alunecari ale jucatorilor nostrii, si incredibil de multe mingi trimise in adancime care nu au putut fi ajunse din cauza gazonului ud. 
Dupa ce ca am prins o zi proasta, ne-am facut si viata mult mai grea udand terenul mult prea mult!

Ce trebuie facut? Sunt doua solutii din punctul meu de vedere. Ori demiterea antrenorului, ori schimbarea intregii echipe. 
Insa acum vine si a treia. Demiterea intregii conduceri FRF. Urmata de majoritatea staff-ului tehnic. Mai apoi, pastrarea lui Piturca care vrem nu vrem, are cele mai mari succese dintre toti dar impunerea reconstruirii echipei. Renuntarea la jucatorii invechiti sau care nu au confirmat, pastrarea celor 'cheie' precum Mutu, Chivu, Rat, Lobont, Radoi, Goian eventual si cam atat si aducerea unora tineri care sa acumeleze meciuri, sa acumuleze experienta, sa invete de la cei mai mari si tot asa. Dupa meciul cu Feroe putem sa facem calcule. Daca jucam tot asa probabil vom scoate cu greu un egal si atunci putem considera campania ratata si inceperea unui nou ciclu cu jucatori tineri de perspectiva. Altfel nu o sa facem nimic altceva decat sa ne chinuim si sa ne facem sperante desarte. Sau daca printr-un noroc ne calificam, o sa fim iar printre cei mai slabi de acolo.

Insa pentru toatea astea trebuie sa fie oameni care sa isi asume responsabilitatea, si altii pregatiti care sa vina in locul lor. Ori asta nu se intampla asa usor. Nimeni nu vrea sa renunte la pozitia care ii aduce atatea 'beneficii'.

Nu exista scuza pentru scor. Nu exista scuza pentru jocul prost, pentru tactica inexistenta si pentru alegerea jucatorilor. 

Exista insa solutii. Aplicarea lor este o cu totul si cu totul alta poveste. 

V

Niciun comentariu: