luni, 1 iunie 2009

Google Wave

Am citit recent despre aceasta noua inventie de la faimoasa companie care a pornit de la un motor de cautare.
Si tin sa spun ca initial, dupa ce am citit descrierea si am vazut cateva screenshot-uri, am fost destul de sceptic in privinta lui (imi venise in cap si esecul cu Google Talk) si mi se parea destul de dezordonat si aglomerat.

Insa, dupa ce m-am uitat la preview-ul oferit dezvoltatorilor software la conferinta Google I/O 2009 mi-am schimbat total parerea.

In primul rand, ei sustineau ca emailul este depasit iar instant messaging-ul nu este complet. Daca cu a doua parte eram cat de cat de acord, cu prima nu. Sa zicem ca pentru unii este adevarata aceasta chestie, insa pentru sectorul business emailul este baza. Nevoia de documente oficiale, timpul scurt care nu iti permite sa stai in fata calculatorului sa comunici live prin text cu acea persoana si astfel IM-ul devine inutil ar fi doua motive grele. Plus, sunt persoane care scriu greu, fie ca nu sunt obisnuite cu tastatura fie ca le merge minte greu.
De aceea, inca o tentativa de-i face pe acesti utilizatori sa se schimbe mi se parea sortita esecului.

INSA, ceea ce este frumos si il poate propulsa spre succes este flexibilitatea. Ce vreau sa spun prin asta? Tu poti folosi Google Wave exact cum folosesti astazi emailul. Sau altcineva poate folosi Google Wave exact cum foloseste Y!M. Iar lucrul acesta este critic pentru ca practiv acest software are un target foarte mare.

Mai mult, si aici intervine 'noul' este urmatorul scenariu: Daca persoana, sau persoanele cu care vrei sa vorbesti sunt offline, mesajul este trimis ca un email. Persoana respectiva cand citeste 'emailul' iti poate raspunde normal, printr-ul reply la tot ce ai zis, sau poate sa raspunda la o parte din ceea ce ai scris tu direct in conversatia ta. Ca o paranteza, asta imi aduce aminte de forumuri, cand citesti cateva opinii si dupa care incepi sa dai quote la fiecare persoana si sa raspunzi la fiecare in parte. Ei bine asa se poate face si in Google Wave, foarte usor.
Luand cazul celalalt in care persoana sau persoanele sunt online, atunci textul nu numai ca apare imediat dar apare 'Live': adica caracter cu caracter. Se injumatateste timpul unei 'conversatii' deoarece nu mai trebuie sa stai 3 minute sa astepti sa primesti si dupa aceea inca 3 minute sa stai sa citesti. Citesti direct. Aproape ca si cum ai fi vorbit cu persoana respectiva.

Si mai sunt multe multe multe de spus. Precum integrarea intr-un site, intr-un blog unde poti da un raspuns si sa apare in Wave. Practic toate conversatiile, toate wave-urile pe care le ai avea pe diverse site-uri, pe diverse forumuri, blog-uri etc toate pot sa apara intr-o singura aplicatie: Wave. (nu mai trebuie sa accesezi 10 site-uri zilnic sa vezi daca si cine a raspuns). Un alt lucru extraordinar este faptul ca toata aceasta aplicatie este web-based. Folosesti un browser si atat. Nu tu standalone app, nu tu plugins nimic. Singurul lucru extra care trebuie momentan este Google Gears pentru shareuit pozelor.

In fine, ma opresc aici ca pot sa vorbesc toata ziua.

V


ps. Este open source.

Niciun comentariu: