miercuri, 8 iulie 2009

Matematica este peste tot

Intamplator sau nu ultimile doua filme vazute de mine au legatura cu numere si cu matematica.
Primul se numeste "Number 23". Regizat in 2007 de Joel Schumacher si avandul in rol principal pe Jim Carrey, este un thriller in care se poveste despre teoria numarului 23, ba chiar il caracterizeaza drept un blestem, pe parcursul fimului aparand multe demonstratii in acest sens.
In fine, un film bunicel in care se spune totusi un lucru care este de retinut si care se regaseste si in al doilea film vazut si anume ca: in momentul in care mintea noastra este obsedata de un anumit numar, atunci ea este in stare sa il gaseasca oriunde si in orice. Oricand.

Al doilea film in care se regaseste aceasta idee este "Pi". Un film 'low-budget' regizat in 1998 de Darren Aronofsky. De altfel este tot un thriller filmat pe 16mm in alb si negru. Aici personajul principal insista pe ideea ca orice lucru se bazeaza pe numere. Orice lucru poate fi reprezentat si inteles cu ajutorul numerelor si al matematicii. De altfel pe parcursul filmului chiar se subliniaza faptul ca exista o linie intre un matematician si un numerolog, linie pe care personajul incepe sa o incalce. Matematician mai este de asemenea convins ca studiind un astfel de sistem intotdeauna se vor gasi niste reguli, niste 'pattern'-uri. Si atunci, generalizand inseamna ca oriunde se pot gasi aceste pattern-uri. Chiar si in bursa de valori de care este interesat personajul dar nu din dorinta de a face bani ci din dorinta de a demonstra acest lucru. Practic folosind principiul inductiei, demonstrarea ca exista un pattern in bursa ar arata ca se poate demonstra pentru orice 'n' tocmai datorita complexitatii sistemului si aportului mare al factorului uman. Pe parcurs intervin si alte personaje care sunt interesate de acest lucru tot pentru bursa dar pentru alte motive evident, si de asemenea intervine la un moment dat si religia, mai exact interpretarea religioasa a unui sir de 216 numere care ar reprezenta, citite corect, numele lui Dumnezeu. In fine, intru deja in prea multe detalii.

Sincer nu stiu daca primul film s-a inspirat din "Pi". Cert este ca valoarea celui de-al doilea este incontestabil mai mare. Nu am nimic cu Jim Carrey, in place in mare parte, insa ce vreau eu sa subliniez este superficialitatea filmelor din ziua de azi care se axeaza prea mult pe efecte speciale in loc sa se axeze pe povestea propriu zisa si pe dezvoltarea relatiilor dintre personaje.
Exemple de filme tratate superficial dar care au la baza un story exceptional ar fi: "Number 23" si "Knowing" care la noi apare sub titlul de "Numere fatale" cu Nicolas Cage.

V

Niciun comentariu: