A fost un moment cand am instalat pe calculator Microsoft Flight Simulator. Si m-am apucat sa invat mai tot ce se putea, cunosteam aproape toate controalele, aveam si joystick...in fine. Invatasem sa merg pe pista fara probleme, sa decolez fara probleme. cu aterizarea era mai complicat...cateodata mergea, altadata nu.
In fine. Nu l-am jucat mult. De ce? Pey e simplu: nu stiu daca datorita faptului ca sunt roman sau nu dar nu imi placea ca efectele nu se vedeau imediat.
La ce ma refer aici? Apasam pe taste, miscam joystick-ul etc ca sa directioneaz avionul unde vroiam dar, spre deosebire de condusul unei masini, unde tragi de volan, respectiv joystick si masina se misca imediat si ajunge in...1-2 secunde cam unde vrei tu...la avion trebuie sa astepti....daca tragi prea mult te duci mai repede dar depasesti punctul de destinatie...daca tragi prea putin....stai o tona de ani pana ajungi. In fine....deci apesi iar efectul vine tarziu.
Mai incolo am incercam si un simulator de trenuri.Avand sine nu aveai probleme cu virajele...in schimb...problema era la frane. Tu apasai frana......dar....pana sa te opresti era cale luuuunga de tot. Dupa multe incercari m-am prins cam cu cat timp inainte trebuie sa apas frana pentru a ma opri undeva mai incolo.
Asa ca nici asta nu mi-a placut. Deci am ramas la masini. Simulatoare sau arcade erau mult mai mult pe gustul meu.
Ei bine, in economie lucrurile stau, din pacate, la fel ca intr-un simulator de avioane. Masurile luate, isi au efectele mai tarziu (unele mai devreme, altele mai repede); dar nu numai masurile ci mai ales ilegalitatile, furturile.
De aceea, sunt multi oameni in ziua de azi care au auzit de FNI. Mai multe, mai putine...au auzit. Dar au uitat.
Mai grav este ca, de fapt, efectele (grave) se resimt chiar si in ziua de azi (procesul a inceput de un an...poate chiar doi: nu mai tin minte data hotararii judecatoresti). Sunt o tona de oameni care habar nu au cat platesc din buzunarul lor pentru pagubele de atunci Si revenind la simulatorul de zbor...nimanui nu-i place (mai ales cand e ceva rau).
Mai nou, de parca nu ar fi suficient...canditiva si voi, in anii aceia de unde aveau atatia oameni, atatia bani ca sa-i bage in FNI? Sunt doua categorii: o parte cei care furau, munca la negru, pile, smenuri chestii din astea...iar o alta parte mai desteapta: au luat banii de la BRC (sau cum doamne so fi numit banca aia), i-au bagat la FNI si gata. Doi iepuri dintr-o lovitura.....falimentul BRC si banii pierduti au fost platiti de catre....STAT....iar tzeapa luata cu FNI este platita de catre...sa ghicim: toooot de STAAAT! adica noi astia oamenii de mijloc care ne platim impozitele, taxele samd. Si vorbim aici de sume imense de bani.
Ca o analogie in era...moderna...cu un ceva ani inainte de sa inceapa criza a fost un mare scandal in SUA. Pe scurt, ideea era ca prin nu stiu ce mijloace Trezoreria Americana a reusit sa introduca pe piata sume foarte mari de bani neacoperite. Daca va ganditi la copilarie vedeti o asemanare: eu cand eram mic, mereu ma intrebam...ce e asa de greu ca statul sa imprime mai multi bani, sa-i dea acolo unde e nevoie si gata se rezolva problema. Evident era o gandire de copil mic si prostuz care nu cunostea multe...dar de cand am pus intrebarea aceea am inceput sa primesc raspunsuri...inca de pe atunci am inceput sa invat chestii de genu asta (se intampla prin clasele IV-V).
Acum cand stiu ce absurditatea am propus...si cand ma gandesc ca ceva foarte asemanator s-a intamplat si cu trezoreria lor mi-am dat seama de efecte. Si s-a vazut asta in raportul ametitor dintre dolar si euro ( la vremea respectiva ). Ma amuzau foarte tare colegii din liceu care vedea si eu cum euro crestea din ce in ce mai mult si prevesteau ei moartea Americii, moartea dolarului etc. Dupa cum se vede nu s-a intamplat asa ceva. Iar mai nou, raportul euro-dolar s-a apropiat foarte mult de valoarea 1.
Ma rog....ideea era urmatoarea. Presupunand un caz magnific, cazul cel mai favorabil cu putinta: toti, TOTI cei care se afla acum in politica sa nu existe ( pur si simplu sa dispara ca si cum nu au existat pana acum ) in locul lor sa vina oameni capabili si corecti (da stiu, imposibil, nu asta e ideea acum). Si sa isi storcoseasca mintile si sa vina cu un set de masuri anticriza.
Din pacate pentru noi, astia tineri, primele efecte reale vor fi simtite peste minim 5 ani de zile. Iar adevaratele efecte mai tarziu (in special daca intre timp nu se schimba totul si aia buni sunt inlocuiti de altii prosti).
Cu alte cuvinte....cand toti idiotii militau si se bucurau pentru cresterea nejustificata a pensiilor...de fapt...mai tarziu noi vom avea de suferit (noi - astia tineri, nu ma intereseaza acum ceilalti).
In fine....ideea principala e ca tot raul produs pana acum se va repara extrem de greu. Vor mai trece probabil inca 20 de ani pentru a fi pe drumul cel bun pentru a repera greselile si, cred eu, noi nu vom mai fi aici cand efectele (bune) isi vor face simtita prezenta. Acum sa nu credeti ca m-am transformat intr-un mic emo. E doar o perspectiva asupra situatiei generale (nici macar actuale).
Inainte de acest articol, aveam altul (in lucru) cu situatiile economice din mai multe tari insa nu eram destul de sigur pe unele surse asa ca am renuntat. Oricum, nu poti doar sa iei masurile anticriza luate intr-o tara anume si sa zici "uite, la ei a mers, hai sa le punem si la noi" - e o absurditate chestia asta; si ma enerveaza toti cretinoizii care vin la tv sa spuna : uite in x tara au facut asa si noi trebuie sa facem la fel. Sunt niste imbecili care nu sunt in stare sa gandeasca....nu iei orice algoritm de rezolvare gasit si il aplici indiferent de problema.
Dar nah, asta e la televizor...asta se promoveaza in general. Prostia, cocalarismul, ingamfarea si oamenii cu gura mare.
ps. de cateva luni nu ma mai uit la antena3 si irealitatea tv. Si sincer, imi este foarte bine (spre deosebire de ai mei care continua sa se enerveze in fiecare zi uitandu-se la ele). Recomand cu mare caldura! Exista multe alte locuri de unde informatia poate fi luata, si mai ales, exista locuri unde informatia nu este modificata si manipulata.
Numai bine,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu