duminică, 28 iunie 2009

A lua cunoştinţă de cele scrise

Cand eram mic nu imi placea sa citesc. Nu imi suradea deloc ideea ca in loc sa ma duc pe afara si sa ma distrez cum stiu eu mai bine, trebuie sa sa stau in casa fortat fiind sa citesc una din cartile incluse in literatura obligatorie. Fie ca vorbesc despre perioada scolii generale, fie despre cea a liceului, situatia era aceeasi. In afara de doua exceptii, nu imi placea sa citesc si, mai mult, detestam sa mi se impuna sa citesc ceva anume. Exceptiile s-au numit Agatha Christie si Jules Verne.

Si apoi a venit vacanta dintre liceu si facultate. Cam pe atunci am impresia ca s-a aprins in mine dorinta de a citi. Si a inceput sa imi placa mult de tot. Iar, ca bonus, au inceput aceste campanii de la Adevarul, Jurnaul National si Cotidianul care parca m-au impulsionat si mai mult.

Paradoxal insa nu le-am prea bagat in seama. Am trecut direct la Amazon.com comandand carti. Am constatat ca biblioteca mea era saraca in ceea ce privea carti in limba engleza (desi imi amintea citind mult mai multe cand eram mai mic) asa ca am decis sa cumpar.

Si deja trebuie sa ma gandesc bine in ce mod imi aranjez cartile si, mai ales, pe care le voi arunca, pentru ca spatiul este limitat.

In orice caz, noi sa fim sanatosi, solutii se vor gasi.

V

sâmbătă, 27 iunie 2009

Boot un pic mai rapid

In neincetata cautarea a solutiilor mereu mai bune si mereu mai rapide apar tot felul de trucuri.
Unele merg, altele nu prea.

Solutii pentur o bootare mai rapida se gasesc in tot netul si de cele mai multe ori sunt aceleasi sfaturi: sterge programele care nu le folosesti, elimina din programele din start-up si dezactiveaza servicele care nu le folosesti din os.

Ei bine, am mai dat peste un truc. [continuarea o gasiti pe RGSTUFF.ro ]
V

joi, 25 iunie 2009

Amazed

Tocmai am terminat de citit Speaker of the Dead de Orson Scott Card.
Asta dupa ce acum cativa ani (buni chiar) am citit Ender's Game de acelasi autor una dintre 'my-all time-favorites'.
Povestea cartii se spune ca este independenta de Jocul lui Ender. In mare parte este adevarat, dar daca Jocul este citit inainte povestea este cu atat mai interesanta.
Si cum inainte de Speaker for the Dead am citit Ender in Exile (recent aparuta) atunci cartea este un adevarat deliciu!!!!
Ieri am adormit cu 2 ore mai tarziu decat trebuia, iar azi cand m-am apucat de abia am apucat sa mananc ca nu am putut lasa cartea din mana.
Daca primele cateva zeci de pagini nu sunt neaparat captivante...ultimile 100 si ceva pur si simplu nu poti sa le lasi din mana.

Recomand cu mare caldura, iar daca cartile pot fi citite in aceasta ordine Ender's Game, Ender in Exile si Speaker for Dead cu atat mai bine.

Interpretare gresita

Nu o data mi s-a intamplat sa imi reproseze cineva ca eu vad un anumit lucru si el (sau ea) nu doar din prisma faptului ca port ochelari.
Eu nu inteleg, de ce se presupune ca cei care au ochelari ar avea o asemenea posibilitate? tinand cont de faptul ca ei au fost conceputi pentru a corecta vederea slaba a unora si a o aduce la aceeasi "standarde" cu persoanele "normale".

marți, 23 iunie 2009

O schimbare pentru audio

Vorbesc despre o schimbare software.

Nu (mai) sunt genul de om care schimba programele care fac aceleasi lucruri in fiecare saptamana. Sau mai rau.
Acum sunt destul de stabil, din acest punct de vedere. Cateodata imi dau seama ca nu e chiar o buna idee si aceasta, stagnare, acest conservatorism nu ma prea ajuta.

Unul dintre programele cele mai longevive pentru mine este Winamp-ul. Il foloseam de pe vremea lui Windows nouășșș cinci sau opt și am rămas cu el multă vreme.

Din păcate insă ca multe alte software-uri care in trecut erau bune iar acum au devenit bloatware-uri, Winamp-ul incepuse să mă enerveze. Rău! In primul rînd consuma resurse cam prea multe și mai nou imi tot facea fițe și nu răspundea la comenzi cum trebuia.
Am zis că e timpul pentru o schimbare. De data asta nu am folosit Google, ca deja știam de acest program de la Pitzy care il foloseste și el pe PC.
Așa că am zis să văd și eu cum mă impac.


Numele mi se pare jalnic. Dar trecand peste acest lucru, rămâne un program extrem de configurabil. Foobar2k poate deveni player-ul de baza al multor persoane dintr-un simplu motiv: este foarte configurabil!

By default, este un player light care nu omoara sistemul si ofera foarte multe optiuni.
Pe de alta parte, daca utilizatorului nu ii pasă de acest aspect, poate instalat destul de ușor un skin și diverse pluginuri care vin de obicei cu skin-ul respectiv și să-l facă după cum îi dorește sufletul.

Lucrul care imi place foarte mult la el este ca pana si 'skin-ul' de bază este configurabil in sensul ca poti alege unde si cat de mare sa fie fiecare parte a sa. Spre exemplu vrei o fereastra de playlist mai mare si un music browser mai mic. Nici o problema. S-au vrei album artwork afisat in partea din stanga jos iar playlistul in dreapta sus. Nu conteaza ce vrei se poate realiza. Si se pot adauga pluginuri precum cautarea de versuri, album artwork de pe numeroase site-uri, operatii de tag, si altele.

De exemplu, dupa ce mi-am pozitionat ferestrele pe care le doresc am inceput sa le personalizez pe fiecare in parte. Am decis ca in playlist sa imi afiseze artistul, numele melodiei, albumul, durata si bitrate-ul si nimic mai mult.
Deasupra playlist-ului am informatii mai mult despre fisier, metadata.
In stanga am lista cu toata muzica in dreapta sus am albumartwork iar sub toate aceastea spectrograma, oscilloscop-ul sau spectrumul ce vreau eu. Am ales spectrum cu 80 canale.

In fine, gata cu vorbitul aiurea.

Concluzie, Winamp out, foobar2000 IN.

Ah si partea buna e ca are si plugin pt Last.fm :D

ps. scuzati variatia dintre cu diacritice si fara.
V

Vista pe regim

In postul anterior spuneam cum am reusit ca partitia C: sa fie aproape plina (100GB) fara ca eu sa imi pot da seama in totalitate de ce acest lucru se intampla.
Deci am pornit de la aproximativ 7 GB liberi, am facut putina curatenie care trebuia sa o fac, am rulat CCleaner si pe urma am capitulat.
Urmatoarea zi, adica azi, am luat-o usor de la capat. De dimineata aveam 9GB si ceva liberi, am facut o defragmentare care mi-a adus surprinzator pana la 14GB liberi si dupa aceea folosind Disk Cleanup am mai scapat de inca 4 GB si ceva din fisierele de hibernare (asa cum sugera si Alex).
Am ajuns la 19GB liberi. Eh, in conditiile astea aproape toti GB ocupati ii pot justifica.
Spun aproape pentru ca dupa ce am facut toate operatiuniile folderul meu de windows are acum 26 GB (in linux asa ceva nu ti s-ar fi intamplat niciodata).

Update. Am descoperit un folder numit winsxs care ocupa 17.4GB. Dupa mai multe cautari WinSxs vine de la Windows Side by Side care este pentru compatibilitatea programelor. E drept marele Explorer spune ca ocupa 17.4GB dar de fapt acest folder contine multe HARDLINKs-uri, adica link-uri catre acelasi fisier, de exemplu, de pe hdd. Exista si un programel care cica face cleaning dar ca idee, in general nu este bine sa se umble in acest folder!

Concluzie -> CCleaner + Defrag + Disk Cleanup te usureaza de multi GB.
Concluzie no. 2 -> Chiar daca nu folositit Readyboost, nu dezactivati aceasta optiuni din servicii pentru ca va cauza un mare delay la boot-up.

luni, 22 iunie 2009

Problema de marime

Am observat azi ca Vista ma atentioneaza grafic ca spatiul ramas liber pe o anumita partitie este de sub 10%.
Partitia respectiva este taman C:-ul pe care este instalat acest sistem de operare.
Cum dimensiunea ei este de 100GB am zis ca ceva nu e bine.
Am sters din niste poze, niste download-uri mai vechi, treaba care oricum o faceam si...raman cu vreo 12GB liberi.
Ceva foarte suspect zic. Si am zis sa fac asa o mica socoteala sa vad eu de ce anume....E drept ca Steam-ul l-am instalat pe C si acum realizez ca nu e deloc indicat sa fac asta, si deci toate jocurile ocupa din aceasta partitie dar totusi...nu sunt decat vreo 12-14 GB. D
Deci m-am trezit cu un folder de Program Files (x86) care ocupa in jur de 23 GB. Deci mai am vreo 65 GB prin C...si am zis sa incep cu foldere mari ca sa mai elimin grosul.
Iar aici m-am lovit de prima mare problema.... folderul windows, care in windows seven de exemplu ocupa 9.2GB pe notebook, ocupa la mine nici mai mult nici mai putin de 22GB.

Problema virusilor iese total din discutie...si tinand cont ca rulam CCleaner destul de frecvent deja aveam multe semne de intrebare
Asa ca am intrat in folderul windows..unde dimensiunea tuturor folderelor de acolo nu mi se adunau. Adica nu imi dadeau 22GB. Aveam system32 cu vreo 3-4, inca ceva cu 1-2, restu cu zeci de mega. folderul pentru fisiere temp era aproape gol, superfetch ocupa f putin, readyboost era dezactivat. Priveam in gol.

Habar nu am de ce folderul windows ocupa 22GB la mine. Bun, ok, pot sa dau vina pe sistemul de operare in sine ca nu isi face curatenie singur sau ceva de genu, dar macar sa am ce sa sterg.
Azi nu am nici o idee ce sa fac. Poate maine imi vine una.

vineri, 19 iunie 2009

Articol excelent despre intelectuali

Rareori, in special in perioada sesiunii am rabdare sa citesc articole de la cap la coada.
Acesta a facut exceptie, scris de Dan Tapalaga: click aici

Ca idee, mi se pare ca domnul Hurezeanu este genul de om pseudo-intelectual si da impresia ca de cele mai multe ori canta dupa cum i se dicteaza.

miercuri, 17 iunie 2009

Question I

De ce in toate filmele care le-am vazut pana acum, cand unei anumite persoane i se explica unde anume este camera respectivului hotel intotdeauna fraza se incheia cu: "in capatul scarilor".

Viitorul in gaming

Acum ceva timp citeam despre un serviciul, de fapt o platforma de gaming care promitea sa revolutioneze gaming-ul. Cand am citit prima data nu mi s-a parut deloc fezabila ideea, mi se pare chiar imposibila si am zis ca o un fel de chestie inventata de care lumea o sa uite curand.

Insa nu s-a intamplat asta. Mi-am adus azi aminte si m-am gandit sa vad daca macar site-ul mai exista. Nu numai ca exista, dar s-a dezvoltat avand mai mult continut si mai multe informatii printr-un blog. Ba chiar compania a fost prezenta la recent incheiatul E3 unde a facut demonstratii live.

Ca sa nu o mai lungesc aiurea, eu de fapt fac referire la [ continuarea pe RGSTUFF.ro ]

Telefoane mobile

O scurta istorie (personala)


Cunosc, sau mai bine zis cunosteam oameni care isi schimbau telefonul mobil mai des decat isi schimbau ciorapii. Deopotriva cunosteam oameni care isi luau un telefon mobil si il foloseau ani si ani pana acesta nu mai mergea.
De aici a pornit ideea mea de a face o plimbare in trecut si de a rememora toate modele de telefoane pe care le-am folosit (mai mult sau mai putin).

Din pacate cel putin in acest moment stau prost cu memoria. Nu ma avant sa dau date exacte decat acolo unde chiar stiu.

Acum, sa fiu sincer, primul primul primul meu mobil nu mai stiu exact care a fost.
Cred ca acesta ar fi un raspuns bun:


Un Ericsson (pe vremea aceea nu fuzionase inca cu Sony). Imi placea foarte mult ca era extrem de subtire la partea inferior si un pic mai gros in dreptul bateriei care nu era acoperita de vreun capac cum sunt cele de azi. Cel mai mult ma enerva antena. In rest a fost excelent.

A urmat o perioada cand, din cauza faptului ca l-am tinut in buzunar si am aplicat multa presiune pe antena, nu l-am avut pentru ca era trimis la reparat.

Si am umblat cu un mobil gasit prin casa:



Un Bosch 607. Nu mi-a placut deloc. Antena se tot desfacea si pierdea semnal iar butonul de inchidere era prost amplasat si se tot inchidea singur.
Dupa aceea am revenit la Ericsson-ul meu.
Din cand in cand insa ma mai jucam cu cel al mamei mele care avea un:

Un 3310. Evident Snake-ul ma atragea cel mai mult.

Intr-un final Ericssonul meu era cam pe duca. Se stricase ceva la el, iar pentru a il repara trebuia sa dau o gramada de bani si nu merita.
Oricum situatia nu era prea roza atunci si m-am dus intr-un Germanos parca sau..ceva asemanator pentru a lua un mobil 'la oferta'. Deloc adeptul acestor campanii nu am avut incotro si am luat un:


Motorola C450.
Ce pot sa zic, ecranul foarte foarte mic (cred ca avea 3 linii), rezolutie mica, tastele relativ mici dar intr-un final m-am obisnuit cu ele. Imi placea totusi ca era destul de mic si fara antena (ah si pentru ca avea ecran color).

Dupa aceasta a urmat un telefon bun de tot. Cred ca era anul 2004:


Samsung P510. Un mobil care nu a avut parte de multa propaganda dar care era unic. Si din cate stiu eu, asa a ramas. Este un telefon tip clapeta, nimic neobisnuit. insa avea un motoras care il deschidea si il inchidea automat doar prin apasarea unui buton. Ecranul din interior avea 65k culori, iar cel exterior monocrom. Dar extrem de util. Am facut o gramada de poze cu el, chiar daca la rezolutie VGA. Aveam cativa mb memorie interna, nu avea card dar fie prin cablu fie prin infrarosu salvam pozele pe computer. Singurul lucru care ma enerva era faptul ca nu avea decat sonerii polifonice pe 64 de canale. Deci nu se auzea prea bine. Iar un mare bonus care i l-am atribuit firmei a fost ca dupa ce bateria incepea sa dea semne de oboseala, am schimbat-o imediat cu cea de rezerva primita 'standard' in cutia lui. Baterie care desi era un pic mai mare si un pic mai grea era dubla din punct de vedere al capacitatii fata de cea obisnuita. Dupa ce am montat-o ma simteam ca si cum as fi avut un mobil nou.
Ah si inca ceva, daca pana la acest model, foloseam telefonul mobil doar pentru audio si text, acesta a fost primul care l-am folosit pentru jocuri (am si cumparat doua am impresia) si pentru poze.

Dupa acesta, care apropo si in ziua de azi tine bateria optionala 5 zile iar sistemul de deschidere automata merge la fel de bine, a urmat un alt Samsung:


E900. Un telefon iarasi, special, avand 4 butoane touch sensitive, camera destul de buna in fine, tacamul standard. Desi este de tip slide, a rezistat admirabil de bine. In special in conditiile dure la care a fost supus. Acum insa se plange pe toate partile...si il inteleg pentru ca a fost maltratat. In orice caz, un telefon bun, surprinzator de rezistent tinand cont de 'mitul' telefoanelor slide. Mit de altfel spulberat de un alt Samsung care e prin casa, D500 care si acum se tine bine desi a fost folosit intens.
De asemenea, acesta este primul telefon cu care am incercat tot adica, apeluri, sms, mms, internet, jocuri, poze. Si am constat ca cel mai bine este sa folosesti mobilul pentru ce a fost destinat la inceput. Apeluri si sms. Poate un mms din cand in cand. Internetul este lent, scump iar dimensiunea ecranului, fie ca vorbim de acest mobil fie ca vorbim de un nokia n9x tot mica e. Jocurile sunt total de ocazie, iar pozele...oricat de mult am vrea nu se compara cu un aparat dedicat. Deci din nou, de ocazie.

Acum sa vad ce imi rezerva viitorul (in privinta telefonului mobil).
V




vineri, 5 iunie 2009

Browsere

Am stat si m-am gandit ca trebuie sa existe o metoda buna de a verifica in cat timp se deschide o aplicatie de cand dau enter. Spre deosebire de bootarea unui sistem de operare care dureaza secunde bune, cateodata chiar un minut, aici e mult mai greu sa faci o masuratoare precisa.

Si am inceput sa caut un programel care sa faca fix acest lucru. [ continuarea pe RGSTUFF.ro ]

joi, 4 iunie 2009

Unbelievable

This is huge. Some say calling it "revolutionary" is too much. Many say calling it "evolution" is too little. Yes it may very well be somewhere in between but it's importance is huge.

I am talking about Wolfram|Alpha. It is a web application entirely different. It may be a combination between Wikipedia and Google. But actually is much more than that.

For example you can search normal things like a city or a country and you get different pieces of information like population, capital, etc.
Or you can search different people, actors, former presidents etc and get some information about each of them.

But in the same "search box" you could even write something like "Bucharest to Amsterdam" and it would return the result in km as a straight line between two points, number of flight hours, difference in number of population and different in altitude.

Even more, in the same box you can write X^2 sin(x). It assumes you mean multiplication. It give you a 3D plot, roots, integrals, derivative or series representation.

Or, you can write one or more companies and make a comparison between them using stock information.

The possibilities are almost endless. Sure it still has flaws. When you search for... 'mp3' for example it doesn't know. Actually the music section is not yet completed. In contrast with the movie section.

You can also write different dates see what happened then. Or a keynote. God knows where this stops.

It's the first application I installed a toolbar for. I've put it even on iGoogle AND as a vista gadget (again a first). I'm truly impressed. I've heard a lot about it but it was not until I personally experimented with it when I got blown off.

V

ps. can even search for "the fastest animal"

luni, 1 iunie 2009

A little something about UAC

A simple scenario which shows why Vista's UAC is sometimes ineffective.

This happened on a laptop with Windows Vista Home Basic. No sp.

I was updating Windows and since there were quite a few things to download and install I started doing something else in the meantime. Accidentaly I believe I pressed the space button which ( I figured later on it activated the button to stop the updating ) presented me with a UAC question. Since then I had no idea what happened I wanted more info. But could not get anything except for a "{->long string here<-}". So, what was I supposed to answer since I did not understand the question?! Fortunately for me there were only two options I could consider. Either an update wanted permission, which was fine with me, either the update would stop which I didn't want but wasn't critical. Therefore I allowed. It stopped the update process and I had to resume everything afterwards.

V

LE. I checked on my SP2 version and get the same long string.

Google Wave

Am citit recent despre aceasta noua inventie de la faimoasa companie care a pornit de la un motor de cautare.
Si tin sa spun ca initial, dupa ce am citit descrierea si am vazut cateva screenshot-uri, am fost destul de sceptic in privinta lui (imi venise in cap si esecul cu Google Talk) si mi se parea destul de dezordonat si aglomerat.

Insa, dupa ce m-am uitat la preview-ul oferit dezvoltatorilor software la conferinta Google I/O 2009 mi-am schimbat total parerea.

In primul rand, ei sustineau ca emailul este depasit iar instant messaging-ul nu este complet. Daca cu a doua parte eram cat de cat de acord, cu prima nu. Sa zicem ca pentru unii este adevarata aceasta chestie, insa pentru sectorul business emailul este baza. Nevoia de documente oficiale, timpul scurt care nu iti permite sa stai in fata calculatorului sa comunici live prin text cu acea persoana si astfel IM-ul devine inutil ar fi doua motive grele. Plus, sunt persoane care scriu greu, fie ca nu sunt obisnuite cu tastatura fie ca le merge minte greu.
De aceea, inca o tentativa de-i face pe acesti utilizatori sa se schimbe mi se parea sortita esecului.

INSA, ceea ce este frumos si il poate propulsa spre succes este flexibilitatea. Ce vreau sa spun prin asta? Tu poti folosi Google Wave exact cum folosesti astazi emailul. Sau altcineva poate folosi Google Wave exact cum foloseste Y!M. Iar lucrul acesta este critic pentru ca practiv acest software are un target foarte mare.

Mai mult, si aici intervine 'noul' este urmatorul scenariu: Daca persoana, sau persoanele cu care vrei sa vorbesti sunt offline, mesajul este trimis ca un email. Persoana respectiva cand citeste 'emailul' iti poate raspunde normal, printr-ul reply la tot ce ai zis, sau poate sa raspunda la o parte din ceea ce ai scris tu direct in conversatia ta. Ca o paranteza, asta imi aduce aminte de forumuri, cand citesti cateva opinii si dupa care incepi sa dai quote la fiecare persoana si sa raspunzi la fiecare in parte. Ei bine asa se poate face si in Google Wave, foarte usor.
Luand cazul celalalt in care persoana sau persoanele sunt online, atunci textul nu numai ca apare imediat dar apare 'Live': adica caracter cu caracter. Se injumatateste timpul unei 'conversatii' deoarece nu mai trebuie sa stai 3 minute sa astepti sa primesti si dupa aceea inca 3 minute sa stai sa citesti. Citesti direct. Aproape ca si cum ai fi vorbit cu persoana respectiva.

Si mai sunt multe multe multe de spus. Precum integrarea intr-un site, intr-un blog unde poti da un raspuns si sa apare in Wave. Practic toate conversatiile, toate wave-urile pe care le ai avea pe diverse site-uri, pe diverse forumuri, blog-uri etc toate pot sa apara intr-o singura aplicatie: Wave. (nu mai trebuie sa accesezi 10 site-uri zilnic sa vezi daca si cine a raspuns). Un alt lucru extraordinar este faptul ca toata aceasta aplicatie este web-based. Folosesti un browser si atat. Nu tu standalone app, nu tu plugins nimic. Singurul lucru extra care trebuie momentan este Google Gears pentru shareuit pozelor.

In fine, ma opresc aici ca pot sa vorbesc toata ziua.

V


ps. Este open source.